Çıldır Gölü

Çıldır Gölü


Çıldır Gölü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su gölü ve en büyük ikinci gölü olan Çıldır, denizden 1.959 metre yüksekliktedir. Birçok dere ve pınardan beslenen gölün en derin noktası 42 metredir. Göl, lav akıntısı ve molozlar tarafından oluşturulmuş doğal bir set gölüdür. Yöre halkı neredeyse tüm gelirini bu gölde gerçekleştirdiği balıkçılık faaliyetinden kazanmaktadır. Yılın her mevsiminde balıkçılık yapılmaktadır. Gölün çekildiği zamanlarda ise bu faaliyette aksamalar görülmektedir. Çıldır Gölü etrafında bitki yaşamı gelişmiş değildir. Herhangi bir bitki örtüsü bulunmadığından gölün, etrafı yeşil bir doğal görünüme sahip değildir. Etrafındaki toprak tabakası da uygun olmadığı için tarım faaliyetleri de mevcut değildir. Göl yaklaşık 120 kilometrekare bir alana sahiptir. Kış mevsiminde donan gölün yüzeyi ziyaretçiler için adeta eğlence merkezi olmaktadır. Tamamen donan gölün üzerinde ziyaretçiler, kızaklar ile gezinti yapmanın ve kızağın keyfini çıkarmaktadır. Gölün donması ile 40 ve 50 santim civarında buz kalınlığı oluşması, kızak ve jet skilerle çeşitli aktivitelerin gerçekleşmesine imkân sağlamaktadır. Çıldır Gölü, aynı zamanda fotoğraf meraklıları için de muhteşem manzaralar sunmaktadır. Gölün donan beyaz yüzeyi ile beyaz gökyüzü olağanüstü güzellikte bir manzara ortaya çıkarmaktadır. Bu manzarada film sahnesi gibi kareler yakalanabilmektedir. 

Çıldır Gölü’nün Oluşumu

Çıldır Gölü’nün oluşumu, Tersiyer adı verilen döneme, 65 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Üçüncü zaman olarak adlandırılan bu dönemde Çıldır Gölü meydana gelmeye başlamıştır. Gölün jeolojik yapısı incelendiğinde ise kuzey ve güney bölümlerinde milli, kumlu ve çakıllı bir yapı mevcuttur. Bu alanlarda genellikle volkanik toprak yapısı görülmektedir. Çıldır Gölü, bir lav akıntısı ile moloz mahrutu tarafından meydana gelmiş doğal bir baraj gölüdür. Çıldır Gölü Nerededir? Türkiye Cumhuriyeti’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde Ardahan ve Kars illerinin sınırları içinde kalan Çıldır Gölü’nün kuzeybatısında Ermenistan sınırındaki Arapçay’ın kolu olan Telek Çayı bulunmaktadır. Çıldır Gölü, deniz seviyesinden, 1.959 metre yükseklikte konumlanmaktadır.


Çıldır Gölü’ne Nasıl Gidilir?

Çıldır Gölü’ne ulaşım sağlamak için birden çok seçenek mevcuttur. Şehirlerarası otobüs, uçak, araba veya doğu ekspresi ile Kars’a gidip, Kars’tan da Çıldır Gölü’ne ulaşılabilmektedir. Kars’tan özel araç ile Çıldır Gölü’ne gitmek yaklaşık 40-45 dakika sürmektedir. Göl, iki tane ilin sınırları içinde yer alsa da toplu ulaşım açısından çok gelişmiş değildir. Ardahan Çıldır Gölü, Ardahan merkezde olmadığı için ulaşılması daha zor bir konumdadır. Bu açıdan Kars’tan özel araç veya taksi ile Çıldır Gölü’ne ulaşmak daha elverişlidir. Özel imkânlarla ulaşmanın yanı sıra Ardahan ve Kars otogarlarından Çıldır Gölü’ne hareket eden minibüsler de mevcuttur. Çıldır Gölü Festivali Bölgesel bir şenlik niteliğinde olan Çıldır Gölü, Ardahan ve Kars halkının yanı sıra Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Gagavuzya, Gürcistan ve Türkmenistan gibi bölgelerden gelen ziyaretçilerin de katılımıyla gerçekleşen bir festivaldir. Gölün güzelliği, gölün etrafındaki yaylaların manzarası, martılar ve çiçekler Çıldır Gölü Festivali’ni diğer festivallerden bir adım öne çıkarmaktadır. Göl Festivali doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel, folklorik ve sosyal temalı öğelere de sahiptir. Festivalde Karslı sanatçılar, ozanlar, Kafkaslardan gelen sesler ve sazlar dikkat çekmektedir. Türkiye’nin dört bir yanından gelen sanatçılar, folklor ekipleri ve âşıkların katılımıyla kültür şöleni niteliği taşıyan Çıldır Gölü Festivali ziyaretçilerine yerel atmosferi yaşama imkânı sunmaktadır.